Hrana in pijača, Recepti

Kaj so sploh chia semena?

Rastlina Chia izvira iz južne Mehike, kjer je že tisoče let pomemben del ljudske prehrane.  Semena so uporabljali kot prehrano, olje in kot zdravilo. Chia se latinsko imenuje Salvia hispanica L. in Salvia v latinščini pomeni zdravilec. Ker pa so chia semena bila pomemben del religiozne tradicije, so španci poskrbeli, da so izginila iz vsakdanje uporabe na osvojenih ozemljih.

Chia semenaZadnja desetletja zopet postajajo vse bolj uporabljena in prepoznavna, ne le v predelih Mehike temveč širom po svetu. K prepoznavnosti chia semen je pripomogla njihova razporeditev v skupino super živil. Raziskovalce so osupnila s tem, da vsebujejo dvakrat več beljakovin kakor druga žita, dvakrat več kalija kakor banana, trikrat več oksidantov kakor jagodičevje, petkrat več kalcija kakor mleko ter trikrat več železa kakor špinača. Bogata so še z vitamini in minerali.

Posebnost chia semen je njihova hidrofilna sposobnost. Nase vežejo vodo in s tem dobro hidrirajo telo. Posledično ugodno vplivajo na prebavo in elektrolitsko ravnotežje v telesu.

Beseda Chia pomeni moč. Za chia semena velja, da lahko nasitijo človeka za 24 ur ter ga napolnijo z močjo in energijo. Po izročilu, naj bi azteški, majevski in inkovski vojaki pred bojnimi pohodi uživali chia semena, da so se okrepili za bojne spopade. Njihove prednosti s pridom izkoriščajo tudi športniki, zlasti tekači na daljše proge, saj so opazili, da po uživanju chia semen dlje zdržijo hujše fizične napore. Prav tako omogočajo hitrejšo regeneracijo mišic in ostalih tkiv.

Uporaba chia semen se priporoča za hujšanje. Med dietami dajejo dolgotrajen občutek sitosti in več energije. S svojim delovanjem pa pospešujejo absorpcijo in razgradnjo maščob.

Raziskovalci so zabeležili še pozitivne učinke chia semen za zdravje srca, nivo krvnega sladkorja, njihovo protivnetno delovanje, pri čiščenju telesa, pri izboljšanju možganskih funkcij in še marsikje. Chia semena so bogata z antioksidanti, katera zavirajo staranje. Sedaj še potekajo raziskave, ki bodo v prihodnje zagotovo postregla še z več osupljivimi podatki v zvezi s tem super živilom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja