Dom, Družina, In več, Nakupovanje, Nasveti, Tehnologija

Kako izbrati kakovostno in udobno ležišče?

Čeprav ga le redkokdo obravnava tako, je izbira ležišča ena izmed najbolj pomembnih odločitev pri opremljanju doma. Gre za kos pohištva, s katerim smo v stiku praktično najdaljši čas, saj spimo okoli 8 ur na dan – le redko kakšen predmet uporabljamo 8 ur dnevno neprestano. Izbira kakovostnega ležišča je pomembna tudi zato, ker ima ležišče velik vpliv na kakovost našega spanja in s tem na naše počutje in zdravje. Več o vzmetnicah si lahko preberete na https://megapohistvo.si/spalnica/lezisca-in-vzmetnice.

Na trgu je izbira ležišč zares velika. Za lažje razumevanje lahko ležišča razdelimo v tri skupine: na ležišča z jedrom iz pene, na ležišča s klasičnim vzmetenjem ter na ležišča z žepkastim vzmetenjem. Vsaka skupina ima svoje lastnosti in s tem prednosti in slabosti. Za ležišča iz pene je značilno, da je jedro sestavljeno iz plasti različnih vrst pene. Po sestavi se med seboj takšna ležišča močno razlikujejo, prav tako cenovni razredi, na splošno pa velja, da gre za cenejšo rešitev. Poleg tega mnogim ljudem ustreza udobnost spanja na peni ter odsotnost kovine in s tem morebitnih magnetnih sevanj v ležišču. Slabost ležišč iz pene je v tem, da niso zračna in zato slabo odvajajo vlago, kar lahko vodi do nastanka plesni in drugih mikroorganizmov.

Image result for ležišče z vzmetnico

Vzmetnice s klasičnim vzmetenjem so najpogostejše na trgu. Jedro sestavlja t.i. bonell vzmetenje, pri čemer gre za množico vzmeti, ki so med seboj spojene s žico. Jedro je običajno prevlečeno s plastmi različne pene ter zavito v prevleko. Prednost takšne vzmetnice je predvsem dobra zračnost, trpežnost, dolga življenska doba ter nizka cena. Slabost je običajno nekoliko manjša udobnost ter slabša točkovna podpora telesu.

Najboljše izbira so običajno vzmetnice z žepkastim jedrom. Pri teh vzmetnicah je jedro sestavljeno iz množice vzmeti, ki so vsaka posamezno vstavljene v tekstilni žepek. Takšna sestava omogoča popolno točkovno prilagajanje telesu in s tem odlično podporo telesu. Ker so med vzmetmi zračne komore, so takšne vzmetnice tudi zelo zračne. Glavna slabost takšne vzmetnice je predvsem nekoliko višja cena, pa še ta v zadnjem času pada, saj so se zaradi priljubljenosti takšne vzmetnice začele množično proizvajati, kar se seveda odraža v upadu cene.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja