Dom

Veste kako izbrati vhodna vrata?

Vhodna vrata

Vhodna vrata so obraz vsake hiše. Vendar to ni njihova edina naloga. Vhodna vrata morajo dobro tesniti, poskrbeti za varnost in poskrbeti za dobro toplotno izolacijo. In za vse to morajo vhodna vrata poskrbeti na ekonomsko prijazen način, vsaj lahko cena dobrih vrat doseže tudi do več tisoč evrov.

Vhodna vrataVhodna vrata so zelo pomemben del stavbnega pohištva, saj dajo hiši obraz, nam pa varnost in toplino. Žal pa veliko ljudi da pri nakupu vhodnih vrat prednost ceni in ne kvaliteti ter funkcionalnosti. Vhodna vrata se ne kupujejo za leto ali dve, temveč za nekaj naslednjih desetletij. Zato je pomembno, da izberemo kvalitetna vhodna vrata, ki bodo še dolgo brezhibno delovala, tesnila in čim dlje ohranila videz novih vrat.

Vhodna vrata vsi uporabljamo večkrat dnevno in prav neprijetno bi bilo, če bi vsak dan morali uporabljati povešena, deformirana in grda vrata. Dobra novica je, da dobra vhodna vrata ne stanejo vedno veliko. Zato je pomembno, da za ceno povprašate večje število proizvajalcev. Pozanimajte se seveda tudi med različnimi vrstami vrat, kot so lesena, plastična in aluminijasta vhodna vrata. Presenečeni boste med raznolikostjo vhodnih vrat in prednosti, ki jih posamezna vrsta vhodnih vrat nudi.

Vhodna vrata bi morala nuditi naslednje odlike: dobro tesnjenje, dolga življenjska doba, dobra izolativnost ( nizek toplotni koeficient ), varnost (večkratno zaklepanje, male steklene površine, skrit/zavarovan cilindrični vložek, protivlomno polnilo…), lep izgled in seveda cena, ki si jo lahko privoščite.
Vhodna vrata

Vhodna vrata – cena

Cene za vhodna vrata se lahko zelo razlikujejo. Medtem, ko lahko dobite najcenejša že za 200 evrov, boste najverjetneje za vhodna vrata morali odšteti vsaj 800 evrov ali več. Najdražja vhodna vrata pa lahko stanejo tudi do 10.000 evrov. Predno kupite vhodna vrata, se je pametno pozanimat kaj dobite za to ceno. Vprašanja, ki jih morate postaviti prodajalcu so: Ali je v ceno všteta montaža? Katera oprema je vključena v ceno? Kakšen je toplotni koeficient vrat? Kakšen je rok dobave? Kakšna je garancija na vrata?

Vhodna vrata – material

Materiali za vhodna vrata se zelo razlikujejo in vsak ima kakšno dobro in kakšno slabo lastnost. Les je najpogosteje uporabljen material za izdelavo vhodnih vrat. Odlikujejo ga dobra toplotna izolativnost, trdnost in domačnost. Če pa je les nepravilno impregniran (ali pa celo ni), se lahko naredi, da se začne les sušiti in posledično tudi kriviti. To drastično poslabša tesnjenje.

Plastika je popularen material za izdelavo vhodnih vrat, predvsem zaradi cenovne dostopnosti. Plastična vhodna vrata pa imajo tudi nekaj slabosti. Prva lastnost, ki bi jo rad omenil, je nekoliko krajša življenjska doba kot pri ostalih materialih. Prav tako, je potrebno preveriti ali so pvc profili uporabljeni pri izdelavi UV odporni. Če profili niso UV odporni, se rado zgodi, da vhodna vrata izpostavljena direktni sončni svetlobi porumenijo in celo razpokajo. Direktna sončna svetloba je lahko kriva tudi za deformacijo profilov, kar tudi poslabša tesnjenje.

Alu vhodna vrata so odporna na vse vplive vremena in okolja. Odlikuje jih tudi dobro tesnjenje, večja protivlomna varnost in dolga življenjska doba. Žal pa je aluminij zelo dober toplotni prevodnik, kar lahko drastično poslabša izolativnost vrat. Zato se prepričajte, da imajo alu vhodna vrata prekinitev toplotnega mosta, ki prepričuje prehod temperature in dobro izolirano polnilo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja