Hrana in pijača

Kako uporabljamo laneno olje?

Laneno olje

Uporaba lanenega olja je poznana že dolgo časa, to olje, ki je odličen vir nenasičenih omega 3 in 6 maščobnih kislin pa pridobivamo s stiskanjem semen lanu. Laneno olje ima unikatno sestavo, ki je v prid omega 3 maščobnim kislinam:

Laneno olje uporaba

  • 60 % omega 3 nenasičenih maščobnih kislin,
  • 15 % omega 6 nenasičenih maščobnih kislin.

Ker vsebuje laneno olje kar štirikrat več omega 3 maščob, lahko njegovo uživanje popravi razmerje maščob v telesu, ki je pogosto porušeno in izkrivljeno v prid maščob omega 6. Prevelik vnos teh maščob pa je dokazano povezan s pojavom vnetnih procesov v telesu in nastankom mnogih bolezni sodobnega časa (debelost, povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, rak).

Uživanje lanenega olja je povsem preprosto. Najbolje je, da zjutraj zaužijete 15 ml oz. eno jušno žlico olja. Najbolje je, da olje zaužijete samo, nekateri pa ga vmešajo v navadni jogurt ali celo skuto. Pazite, da tega olja ne polivate po toplih ali vročih jedeh, prav tako pa ga ne uporabljajte za peko. Pri obdelavi pri višjih temperaturah namreč nenasičene maščobne kisline spremenijo svojo strukturo in izgubijo svoje pozitivne učinke na človeško telo. Več o lanenem olju si lahko preberete na tej povezavi www.superzivila.net/laneno-olje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja