In več, Nasveti, Nerazvrščeno, Zabava

Kranj – v objemu Prešerna in slovenskih Alp

Kranj je četrto največje mesto v Sloveniji in središče Gorenjske regije. Zaradi strateške pozicije in umeščenosti med reko Savo in Kokro je bilo mesto poseljeno od nekdaj, vse od obdobja Keltov 1000 let pred našim štetjem. V 7. stoletju so tu Slovani osnovali strateško pomembno utrdbo in naselje, o čemer priča največje staroslovansko grobišče, ki je bilo odkrito v Sloveniji. Kot pomembno trgovsko središče je naselje v 13. stoletju dobilo mestne pravice ob pa tem številne svoboščine in ugodnosti za nadaljnji razvoj.

Prestolnica po Alpami

Ker je mesto locirano pod Alpami in je edino mesto v Sloveniji iz katerega lahko gledate vršace dvatisočakov Triglava, Stola in Grintavca, se ga je prijelo ime Prestolnica slovenskih Alp. Gre za mesto v srcu narave, ki mu svojevrsten pečat daje tudi 30m globok kanjon reke Kokre pod mestom, ki je posebnost v svetovnem merilu. Sprehod ob reki tako predstavlja zeleni oddih, ribolov in muharjenje sprostitev, gore in neokrnjena narava pa so le korak stran od mestnega vrveža.

Visit And Explore The Kranj Old Town In Slovenia

Prešernova zapuščina in Rosa Prešeren

V Kranju je živel tudi in deloval največji slovenski pesnik France Prešeren, pa tudi največji slovenski arhitekt Jože Plečnik. Kranj je na sploh v znamenju tega velike slovenskega poeta. V Prešernovi hiši je še originalno pohištvo iz njegovega časa, v Pavšlarjevi hiši gostuje Galerija Prešernovih nagrajencev, nedaleč je Prešernovo gledališče in Prešernov gaj v katerem raste uradno registrirana Prešernova vrtnica.

Zgodovinsko zapuščino pa zaokrožuje kranjska odprtost in zazrtost v prihodnost, saj so tam stacionirana nekatera tehnološko najbolj napredna podjetja, ki so leta 2018 skupaj z takratnim županom Boštjanom Trilarjem v krožišču slavnostno razkrila prvi spomenik blockchain tehnologijam na svet, kar je je odmevalo tako pri nas kot v tujini. Boštjan Trilar, ki je bil leta 2014  izvoljen za župana Kranja, je v vodenje občine je vpeljal elemente gospodarskega delovanja, moderniziral delovanje lokalne samouprave, bil pa je tudi izvoljen za predsednika sveta gorenjske regije, ki združuje vseh 18 gorenjskih občin.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja