Dom, In več, Nakupovanje, Nasveti, Tehnologija

Privarčujte denar z nakupom sanitarne toplotne črpalke

Toplotna črpalka je agregat, ki s pomočjo elektrike črpa toplotno energijo iz toplotnega vira v ogrevalni sistem, kjer iz ene enote energije pridobi tudi do 4 enote toplote. To se zgodi v zaprtem tokokrogu, kjer se tekoči delovni medij (hladivo) uparja, komprimira in ponovno utekočinja. Le tako je mogoče toplotno energijo iz nižjega temperaturnega nivoja dvigniti na višji nivo. Hladilno sredstvo ostane nespremenjeno v tem tokokrogu ter se ne porablja ali pa spušča v okolje.

Image result for sanitarna toplotna črpalka kronoterm

Toplotna črpalka deluje po obratnem principu kot hladilnik ali klimatska naprava. Vse omenjene naprave sprejemajo energijo pri nižji temperaturi in jo oddajo pri višji temperaturi.

 

Vgradnja toplotne črpalke vam tudi omogoča, da pridobite več tople sanitarne vode, strošek porabe električne energije pa se vam bo v tem primeru zmanjšal za kar 75%. Investicija se vam bo tako povrnila v približno treh letih.

 

Na toplotno črpalko se lahko priključi tudi drug ogrevalni vir, (kotel na drva, olje, plin) tako kakor na klasični bojler. Sanitarne toplotne črpalke odvzemajo toploto iz zraka v okolici črpalke in posledično hladijo prostor, v katerem črpalka stoji. Za ogrevanje sanitarne vode so potrebne majhne moči, zato lahko sanitarna črpalka stoji že v manjšem prostoru. Če se sanitarna toplotna črpalka postavi racionalno, potem je omogočena dvojna korist, na eni strani imamo poleti, ko je zunaj vroče hladen prostor, npr. za shranjevanje živil, na drugi strani pa cenejšo toplo vodo, kot bi jo imeli, če bi jo segrevali z elektriko, oljem ali plinom. Pred investicijo vam priporočamo, da za nasvet seveda povprašate strokovnjake, saj je pomembno, da se črpalko postavi v prostor z ustrezno temperaturo, določi pravilna razdalja med bojlerjem in uparjalnikom ter podobno.

 

V primeru nakupa sanitarne toplotne črpalke je pomembno, da pogledate, kakšen imate bojler, saj mora imeti 50 litrov na osebo. Vse sanitarne črpalke imajo sedaj voden zrak, delujejo pa nad temperaturo zraka 7 °C.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja