Dom

Sredstva za gnojenje trate

Gnojilo za travo vsebuje visoko vsebnost dušika

Če želite v okolici svojega doma imeti lepo trato, je gnojenje nujno. Vsekakor pa je pri tem ključna prava izbira gnojila. Tega je potrebno izbirati glede na posebne potrebe trate. Število tretmajev se prilagodi glede na čas. Za nego trate je spomladanski čas ključnega pomena.

Dobro izbrano gnojilo za travo vsebuje visoko vsebnost dušika. Zaradi takšne sestavine se peclji hitro razvijajo, prav tako je dušik odgovoren za intenzivno obarvanje trate. Oploditev trate v spomladanskem času omogoča lepo, gosto in zeleno preprogo v okolici vašega doma.

Razporejanje gnojila za travo

Primerno gnojilo za travo
Gnojilo za travo za zdravo trato

Gnojenje trate se torej opravi marca, najkasneje aprila. Gnojilo je treba razporediti po skrbno očiščeni površini. Odstraniti je potrebno vsa odmrla stebla, odpadlo listje in podobno. To najučinkoviteje lahko naredite kar s pomočjo širokih kovinskih grabelj.

Šele po temeljitem čiščenju trate lahko gnojilo za travo razpršite po površini. Pri tem je treba zelo dosledno upoštevati odmerke, ki vam jih svetuje proizvajalec.

Namen gnojenja trave poleti in jeseni

Nekoliko drugačen namen ima gnojenje v poletnem in jesenskem času. V ospredju sta skrb in krepitev. Poleti je zlasti pomembno odstranjevanje plevela ter preprečevanje suše. Dobrodošlo je gnojilo za travo proti plevelu. Gnojilo je poleti treba na trato nanesti pred samo košnjo. Kosilnice zaženite šele tedaj, ko plevel slabi in rumeni.

Jesenska travna gnojila so namenjena zaviranju vegetacije in pripravi rezil za preživetje zime. Posledično trava spomladi ne porjavi, obenem je manj gnila. Jesensko gnojilo za travo ne sme vsebovati preveč dušika. To bi namreč lahko spodbujalo nepotreben razvoj trate. Vsebovati pa mora veliko mero kalija ter fosforja. Gnojenja se jeseni lotimo, ko je temperatura zraka še vedno višja od 10 stopinj Celzija.

Vrste gnojil za trate

Mineralna gnojila za trate lahko delimo glede na obliko uporabe. Obstajata dve vrsti. To sta tekoče in zrnato gnojilo. Tekoča oblika je za uporabo veliko bolj priročna. Kljub temu pa ima takšna vrsta tudi svoje slabosti. Deluje na primer zelo kratek čas.

Granulirano oziroma zrnato gnojilo za trate je praviloma dolgotrajnejše. Deluje lahko tudi do 120 dni. Za uporabo je primerno v celotni rastni sezoni. Dobro pa je vedeti, da se ga ne uporablja na predolgi in vlažni trati.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja