Dom, In več, Nakupovanje, Nasveti, Tehnologija

Toplotno črpalko se lahko uporablja celo leto in je tudi v poletnih mesecih, ko ni potrebe po ogrevanju, ne ugašamo

Mnogi menijo, da se toplotne črpalke ne splača imeti, češ da je v uporabi samo del leta, le med kurilno sezono, a to je daleč od resnice.

Že samo z vidika ogrevanja sanitarne vode, je tudi delovanje toplotne črpalke smiselno v vseh mesecih, saj vse leto potrebujemo toplo vodo, ne zgolj pozimi. Četudi imamo na primer za ogrevanje vode še kakšnega od obstoječih virov, delovanje toplotne črpalke lahko še vedno funcionira.

Predvsem se odsvetuje izklop toplotne črpalke v primeru radiatorskega ogrevanja, saj se bo tako ogrevana voda v radiatorjih hitro spustila pod 20°C. Delovanje toplotne črpalke spremljajo električni grelci, ki delujejo tako, da zaradi zaščite kompresorja voda v toplotni črpalki ne sme biti hladnejša od 20°C. Pri nižji temperaturi toplotna črpalka preklopi na električne grelnike, zaradi njihovega konstantnega delovanja pa je lahko raba električne energije tudi do 3-krat večja.

Delovanje toplotne črpalke Adapt na primer sama prilagaja toplotno moč potrebam objekta, ob potrebi se samodejno ponovno vklopi oz. po potrebi izklopi. Prav tako ni bojazni, da bi toplotne črpalke med mirovanjem porabile preveč elektrike, saj jo potrebujejo zgolj za delovanje.

Slika 1: Primer toplotne črpalke Adapt 0312

Delovanje toplotne črpalke in njena pravilna izbira.

Sedaj, ko veste kako poteka delovanje toplotne črpalke, je potrebno dobro razmisliti, katera bi bila primerna za vaše gospodinjstvo. Da delovanje toplotne črpalke ne poteka po željah uporabnikov ni odvisno od same toplotne črpalke, temveč od napačne izbire ustreznega tipa oz. toplotne moči same črpalke. Ta je v veliki meri odvisna od ogrevalne površine, pri čemer je treba zajeti celotno površino, kjer bivamo, kjub temu da na primer hodnika ne ogrevamo ali kakšen prostor ogrevamo zgolj redko. Pravilna izbira toplotne črpalke in delovanje toplotne črpalke glede na toplotno moč sta odvisna tudi izolacija objekta (streha, fasada) ter izolativnih lastnosti vgrajenih oken.

Pomembno je izpostaviti, da je ob izbiri toplotne črpalke ponudniku treba predstaviti prave potrebe. Če imate radi pozimi bolj toplo (npr. 24-26°C ali drugače), morate to upoštevati in povedati. Prav tako je pomembna informacija vašem načinu življenja – npr. ob vikendih je na obisku dodatna družina s štirimi člani v zgornjem nadstropju, ki ga drugače ne ogrevate, potrebujete večje količine sanitarne vode, itd. To so osnovni podatki za določitev potrebne moči, pri čemer se upošteva še projektna temperatura za posamezni kraj. Ne sme se zanemariti dejstva, da določene toplotne črpalke na trgu niso namenjene za delovanje pri našem podnebju. Mi smo toplotne črpalke načrtovali izrecno za obratovanje v naših podnebnih pogojih in tako delujejo tudi pri -25 stopinjah Celzija.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja