Dom, Družina, In več, Nasveti, Nerazvrščeno, Zabava

Ženitna posredovalnica ? Mamljivo ? ? ?

Feminizem ni ženitna posredovalnica

»Moški od svojih žensk pričakujejo isto kot od spodnjic: da se jih malo oprijemljejo, a jim puščajo svobodo gibanja,« je izjavil legendarni ameriški komik Jerry Seinfeld. V postfeminističnih časih, ko inteligenčni kvocient žensk občutno štrli izza finega roba boksaric, tega pričakovanja ni več lahko izpolniti. Si pa ženske zelo prizadevajo: na prvem zmenku, denimo, številne izobražene Američanke zamolčijo, da so diplomirale na elitni univerzi. »Če bi ženska že na prvem zmenku izdala, da je hodila na Harvard, bi učinkovalo, kakor da je vrgla vodikovo bombo.« A kdaj je čas, da pove resnico? Po prvem zmenku, prvem seksu ali potem, ko jo izvoljenec zaprosi za roko? Bistri ženski je pobegnil še vsak moški, takšna je še zmeraj grenka izkušnja!

Rezultat iskanja slik za moški pobegnil pred žensko

Se je emancipacijsko gibanje sesedlo? Bodo morale ženske nazaj v petdeseta leta, da se bodo uspešno poročile? »Zmaga feminizma je trajala eno nanosekundo, posledice pa se čutijo še 40 let,« se posmiha jezična ameriška kolumnistka Maureen Dowd v svoji novi uspešnici Are Men Necessary? When Sexes Collide (So moški potrebni? Ko spola trčita, založba Penguin). Ženske spet postajajo ženskice, ker moške ženska moč odvrača. Nova ženska samorealizacija se zdaj odvija z botoxom in prsnimi vsadki, ne z izobrazbo in poklicem, piše nemški tednik Focus. Gre za nekakšno vrnitev »alfagejš«. Ustrezno je New York Times na prvi strani nedavno poimenoval ta trend »novo gospodinjskost«. Kar 60 odstotkov študentk Yala namerava po diplomi zamenjati kariero za predpasnik in postati gospodinja za poln delavnik.

Triinpetdesetletna Maureen Dowd, »polnokrvna ženska z ognjeno rdečimi lasmi, velja v ameriških medijskih krogih za kombinacijo Lauren Bacall in Dorothy Parker. Hodila je z hollywoodskim zvezdnikom Michaelom Douglasom, televizijskim producentom Aaronom Sorkinom, nekdanjim glavnim urednikom New York Timesa Howellom Rainom. Je edina kolumnistka Timesa in ima posebno žilico in nagnjenje za norčevanje iz sedanje ameriške vlade. Njena zadnja knjiga spodbuja enako vroče razprave kakor vprašanje, ali bi bila morala Hillary Clinton zaradi afere z Monico Lewinsky pustiti svojega moža (Dowdova pravi, da je izdajalka feminizma, ker tega ni naredila).

Maureen Dowd ima skoraj vse, kar si ženska lahko želi: dve uspešnici, Pulitzerjevo nagrado (za pisanje o Monicagatu), lep videz, kup vplivnih prijateljev in nekdanjo hišo J. F. Kennedyja. Le moža nima. Kdo pa bi se poročil Maureen Dowd? »Iz osebnega neuspeha na tem področju je naredila nacionalno krizo,« se ji je posmehnil neki bralec v New York Timesu. »Feminizem pač ni ženitna posredovalnica,« je ameriška feministka Jessica Valenti neusmiljeno komentirala dowdovsko tarnanje nad pičlimi rezultati emancipacije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja